Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kulturní festivaly

11. 11. 2011


ObrazekKultura a tradice jsou pro Tuaregy, spolu s jazykem, hlavním znakem jejich národní identity. Obzvlášť dnes, kdy Tuaregové žijí na území více států a všude jsou více či méně opomíjenou menšinou, se kultura stala důležitou součástí jejich boje za rovnoprávnost s ostatními národy/etniky a zároveň za zachování  tradic a zvyků, které se s postupující a globalizací začínají pomalu vytrácet.

V posledních letech vzniko několik tuarežských festivalů, často navazujících na dávné tradiční slavnosti. Tyto festivaly získaly rychle věhlas i daleko za hranicemi území Tuaregů a přivádějí do Afriky stále více zahraničních turistů, kteří uprostřed pouště nadšeně sledují přehlídku tradičních forem (tendé, imzad, bojové tance...) i vystoupení moderních hudebních skupin, obdivují bohaté slavnostní kostýmy, ladnost a výstroj velbloudů při závodech, krásu tuarežských šperků a tradičních výrobků.

Kromě často dobrodružné cesty do pouště patří k neobvyklým zážitkům také ubytování v tuarežských stanech a výlety do okolí, ať už na velbloudovi nebo v terénních autech. Většina těchto festivalů se koná v době turistické sezóny, tedy od listopadu do února, kdy je tzv. chladné a suché období a denní teploty nepřevyšují 28°.

---

NIGER

V Nigeru se velké festivaly staly už před lety tradicí a měly velkou návštěvnost, v posledních třech letech byly ale vzhledem k ozbrojenému povstání na severu země zrušeny. Povstání skončilo, ale v kraji začali operovat teroristé a loupežné skupiny. Přesto se festivaly pomalu začínají obnovovat, prozatím v Ingallu a Agadezu.

niger-agadez_ingall.jpg


Cure salée, Ingall
 : 17. - 19. září 2011

V září se konala "Solná kúra" (Cure salée) - tradiční setkání nomádů (hlavně Tuaregů a Fulbů) ze Sahary a Sahelu v okolí Ingallu, kde je půda bohatá na soli prospěšné pro zdraví dobytka. Festival se koná se vždy na konci období dešťů, kdy jsou pastviny zvlášť bohaté. Nomádi přicházejí s velkými stády a oslavují setkání.Oslavy zahrnují tradiční prvky jako je přehlídka a závody velbloudů, volba nejkrásnější dívky, soutěže ve zpěvu a tanci, přehlídka hudebních vystoupení místních kmenů apod.


Fulbové (Fulani) z kmene Wodaabé se od Tuaregů výrazně liší svou kulturou. Při slavnostech si oblékají tradiční vyšívané tuniky, muži nosí pštrosí péra a líčí si tvář žlutou barvou. Snaží se tak okouzlit shromážděné ženy a dívky, které si z nich vybírají své budoucí partnery. Alespoň do příštího festivalu (Fulbové se žení a rozvádějí často).
 

 
---

Festival d'Agadez : 23. - 25. února  2012

festival_agadez.jpgVe snaze navrátit saharské oblasti po letech nepokojů kulturní i ekonomický život, Tuaregové pořádají nový kulturní festival v Agadezu. Chtějí tím přispět ke vzájemnému sblížení různých etnik a kultur a ukázat vůli Tuaregů podílet se na rozvoji země.Bohatý program nabízí tradiční soutěže, výstavy uměleckých předmětů, prohlídku Agadezu a výlety do okolí, módní přehlídku a mnoho koncertů a vystoupení místních i zahraničních umělců : Mouma Bob, Takrist N'Akal,  ...

Web festivalu : http://www.festivaldagadez.com/              -    Facebook

 
---

 

ObrazekMALI

Mali je zemí s velmi bohatou kulturou a v posledních letech se zde s festivaly doslova roztrhl pytel, jako by kraje a různá etnika soutěžily o to, kdo jich má víc.

Tuaregové nezůstávají pozadu a nabízejí velké festivaly u měst Timbuktu, Kidal, Tessalit, Bourem a Andéramboukane.

---

Festival v poušti, Essakane, 12.-14.ledna 2012

ObrazekNejznámější tuarežský festival vznikl v roce 2001 ve spolupráci s evropskými hudebníky a producenty a stal se brzy jedním z velkých, byť trochu kuriózním, mezinárodním hudebním festivalem. Koná se každoročně v Essakane (60 km severně od Timbuktu) a tradičně se ho účastní i mnoho zahraničních umělců.  Více ...

Web festivalu: http://www.festival-au-desert.org.

---

Saharské noci, Essouk, leden (zatím žádné info, asi nebude)

ObrazekDalším z podobných festivalů jsou Saharské noci pořádané asociací Taghreft Tinariwen, kterou založili a řídí členové známé skupiny Tinariwen. Festival se koná poblíž Kidalu, v místě opředeném legendami a bohatém na prehistorické památky Essouk. Oproti Essakane se jedná festival mladší, menších rozměrů a je také méně známý, takže mezi návštěvníky převažují Tuaregové a ne zahraniční turisté. V posledních letech byl kvůli nepokojům v kraji zrušen, letos to nevypadá lépe.

Web festivalu: http://www.keltinariwen.org.

---

Velbloudí slavnosti, Tessalit, leden (zatím žádné info, asi nebude)

ObrazekAsi 280 km severně od Kidalu, v obci Terrist u města Tessalitu, významné oázy blízko hranice Mali s Alžírskem, se každoročně odehrávají Velbloudí slavnosti (Fête du Chameau). Jsou oslavou vznešené krásy velblouda, který má v životě a kultuře Tuaregů zásadní význam. Na programu budou tradiční žánry jako tendé, koncerty moderní tuarežské hudby, tance, závody a přehlídka velbloudů, soutěž krásy, turnaj v pozemním hokeji (na písku) apod. Na koncertním pódiu se střídají hlavně místní skupiny jako Tinariwen, Terakaft, Amanar, Tamikrest ...

Web festivalu: http://www.feteduchameau.webs.com

---

Festival Tamasonghoï, Bourem, 17.-19. ledna 2012

Třetí ročník festivalu, jehož název spojuje jména dvou etnik Tamašek (Tuaregové - obyvatelé Sahary) a Songhaï (Sonrajové - obyvatelé povodí řeky Niger), které společně obývají kraj Gao, hlavně v oblastech, kde řeka Niger protéká Saharou nebo v její blízkosti. Festival si tedy klade za cíl propagovat kulturu obou etnik a přispět k jejímu zachování a rozvoji. Koná se v městečku Bourem, které se nachází 95 km severozápadně od města Gao. Na programu jsou zatím uvedeni umělci tanečník Douma (Mali), hudební skupiny Tamikrest (Mali), Etran Finatawa (Niger). Další jména budou brzy zveřejněna.
 



 

Web festivalu : http://festivaltamasonghoibourem.unblog.fr/

---

Tamadacht, Andéramboukane, koná se každé dva roky  (žádné info pro 2012)

ObrazekFestival navazuje na velmi starou tradici setkání kočovných kmenů v kraji Azawagh, v jižním pásu Sahelu na konci období dešťů. Kočovní Tuaregové i Fulbové měli tak příležitost poměřit svá stáda a své schopnosti, radovat se z hojnosti zeleně a pastvin, oživit staré kontakty a navázat nové. Na festival, který se koná na hranicích Mali a Nigeru, se tradičně sjíždějí nomádi z obou zemí i z nedaleké Burkiny Faso. Na programu bývají představení tradičních hudebních a tanečních souborů, ukázky a prodej řemeslých výrobků, závody velbloudů, koní a oslů, různé hry a soutěže. Zatím proběhlo 7 ročníků.

Více informací na stránkách města Andéramboukane : http://anderamboukane.info/.

---

 

ALŽÍRSKO, LIBYE

V Alžírsku se konají festivaly v Djanetu a v Tamanrassetu, v Libyi ve městě Ghat a Ghadames.(v součané době se v Libyi kvůli válce samozřejmě nekonají).

 

mapa-touar_fete.jpg

 

Festival ImzadTamanrasset, 11.-18.11. 2011 

affiche-francais_1.jpg

Mezinárodní setkání příznivců tradiční i moderní kultury Tuaregů, které organizuje sdružení Sauver l'imzad (Zachránit imzad). Bohatý sedmidenní program bude zahrnovat jak přednášky a semináře v rámci Mezinárodní konference "Poezie obyvatel pouště", tak i setkání Tuaregů z Alžírska i okolních zemí s tradičním programem (výstavy, závody velbloudů, soutěže v tancích, poezii, hře na imzad, na flétnu, soutěže krásy atd.) a s koncerty nejlepších tuarežských umělců: Abdallah Ag Oumbadougou, Tartit, Terakaft, Atri N'Assouf, Tidawt, Nabil Baly Othmani, Kel Assouf, Choghli, Hamid Ekawel, Badi Lalla ... Zahájení festivalu bude spojeno se slavnostní inaugurací kulturního centra Dar el imzad, nového stánku saharské kultury. 

Web : http://imzad.net/

 

Sebiba, Djanet, 7. -14. prosince 2011

Tradiční slavnost v Djanetu, srdci Tassili n'Ajjer, připomíná podle legendy událost starou 3000 let, kdy se znepřátelené kmeny rozhodly skončit s bratrovražednou válkou a podepsaly mírovou dohodu. Od té doby se každoročně konají slavnosti symbolicky představující boje a válečné tance. Závěrečná ceremonie zobrazující podepsání mírové smlouvy vyjadřuje poselství dávných předků o nutnosti mírového soužití tuarežských kmenů.

Informace o festivalu : Festival Sebiba Djanet  - Desert Convoy - La Route du Sahara

---

Mezinárodní festival umění Ahaggaru, Tamanrasset, leden (žádné info pro 2012)
(Festival international des Arts de l'Ahaggar)

festival_tam.jpg2. ročník festivalu v r. věnovaný saharské kultuře, především poezii a hudbě, tradiční i moderní. Na programu je celá řada hudebních vystoupení od známých umělců z Alžírska i z okolních zemí (Atri N'Assouf, Bambino, Badi Lalla, Itran N'Ahaggar, Vieux Farka Touré, Amadou et Mariam ...). Některé části programu se odehrávají v Abalesse nedaleko Tamanrassetu u hrobky Tin-Hinan, tajemné královny Tuaregů. Součástí festivalu jsou i výstavy, workshopy, soutěže a filmová představení.

Web festivalu : http://www.festival-tamanrasset-ahaggar.com/

---

Tafsit, Tamanrasset, konec dubna 2011

ObrazekKoncem dubna slaví Tamanrasset jaro (tafsit) třídenním svátkem podle původních tradic kraje Ahaggar. První den se na "velbloudí dráze" (3 km od Tamanrassetu) představí umělecké soubory, sportovní družstva různých disciplín a skupiny velbloudů. V blízkosti dráhy vyrostou stany, v nichž umělci a řemeslníci vystavují své výrobky: koberce, proutěné zboží, zemědělské výrobky atd. V dalších dnech se konají velbloudí závody a soutěž o nejlepšího chovatele velbloudů. Večery jsou ve znamení koncertů a hudebních improvizací místních umělců, často trvajících až do ranních hodin. Oslavy lze zpestřit výlety do okolí, především na plošinu Assekrem, která se rozkládá v nadmořské výšce 2800 a nabízí úchvatný výhled do krajiny.

Více informací : La Route du Sahara

---

Tuarežský festival, Ghat, Libye, prosinec

ObrazekPoprvé se konal roku 1994 a na programu jsou tradiční formy tuarežské kultury : řečnické proslovy, koňské i velbloudí závody, přehlídka saharského umění (řemesla, sochy, tradiční vesnice), tendé, koncerty, saharské sporty (lyžování na písku, jízda na motorkách) ...

Reportáž : Festival de Ghat 

---
 

Tuarežský festival, Ghadames, Libye, říjen

Každoroční festival naplní starobylé město po dobu tří dnů hudbou a tradičními tanci, převážně Tuaregů. Oáza Ghadames, původně významná karavanní zastávka, je dnes malým městečkem s celkem čilým turistickým ruchem v severní části libyjské Sahary. Staré město je na seznamu památek světového dědictví UNESCO. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář