Jdi na obsah Jdi na menu
 


Festival v poušti, Essakane, Mali

30. 9. 2010


Nejznámější tuarežský festival navazuje na dávnou tradici, kdy se kočovní Tuaregové jednou ročně setkávali na velkém shromáždění, zvaném v okolí Timbuktu Temakannit a v okolí Kidalu Takubelt . Kočovníci měli tak možnost se po dlouhé době putování po kraji sejít a dozvědět se všechny novinky, společně se pobavit, řešit různé problémy.

Festival v poušti, Essakane, Mali. Foto : Sean Barlow.Festival v Essakane vznikl v roce 2001 ve spolupráci s evropskými hudebníky a producenty (francouzská multikulturní skupina Lo'Jo, producent Philippe Brix, anglický kytarista Justin Adams), kteří v té době pomáhali místním umělcům prosadit se na evropské scéně, hlavně skupině Tinariwen. První ročník festivalu se konal u obce Tin Essako (kraj Kidal), druhý se přesunul do Tessalitu (kraj Kidal) a až od třetího ročníku se definitivně usadil v Essakane (60 km severně od Timbuktu). Zpočátku byl pojat především jako přehlídka tuarežské kultury a její setkání s umělci západní kultury. Festival zaujal mnohé představitele světové hudební scény, kteří se přijeli zúčastnit neobvyklé kulturní události. Vystupoval zde Robert Plant, Manu Chao i Damon Albarn. Festival získal brzy na věhlasu a stal se megafestivalem se stále širší zahraniční účastí jak umělců, tak i turistů z Evropy i Ameriky.

V lednu 2009 byl festival zaměřený především na přehlídku rozmanitosti kultury v Mali. V průběhu tří dnů se na hudebním pódiu představili : Khaira Arby, Vieux Farka Touré, Tinariwen, Habib Koité, Tartit, Afel Bocoum, Salif Keita a mnoho dalších místních hudebníků. Z ostatních afrických zemí byla na programu vystoupení skupin Amarg Fusion (Maroko) a Etran Finatawa (Niger). Mezi návštěvníky festivalu byla také monacká princezna Caroline.

Jubilejní 10. ročník 2010 byl zachycen v reportáži BBC : 

BBC - Festival of the Desert 2010 - special report

Jam session, kde se setkali muzikanti několika skupin z Kidalu (Terakaft, Amanar, Taliwen) a hrají společně písničku Adounia Tanoukmam z repertoáru Terakaft. Účinkují : hlavní zpěv a kytara, autor písničky - Sanou Ag Ahmed (Terakaft),  rapeři Raly Ag Iknane a Baye Ag Ibrahime (Taliwen), kytara - Abdarahmane Sékou (Amanar) a  bubnuje Oumar Badi (Amanar).

 

 

V roce 2011 natáčeli Američané natáčet dokumentární film o festivalu Essakane: Circle in the Sand (web filmu : http://www.essakanefilm.com/). Zaměřili se hlavně na některé umělce z Mali : Khaira Arby, Amanar a Vieux Farka Touré. Festival se konal navzdory všem bezpečnostním problémům, pod dohledem všudypřítomných policejních jednotek, a vyvrcholením se stala návštěva prezidenta Mali během třetího dne.

 

Rok 2012

Příští ročník je ohlášen na 12.-14. ledna 2012
Festival se bude konat na počest Aliho Farky Touré. Na programu budou mj. : Tinariwen, Tadalat, Amanar, Khaira Arby, Koudede, Afel Bocoum, Toumani Diabaté ...


 


 Videa z minulých ročníků :  You Tube Festival Essakane

 Web festivalu: http://www.festival-au-desert.org


Witness - Desert Blues - 28 Sep 08 - Part 1 

 

Witness - Desert Blues - 28 Sep 08 - Part 2