Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poslední let

 
Poslední let (Le Dernier Vol), Francie, 2009

Režie : Karim Dridi
Hrají : Guillaume Canet, Marion Cotillard, Saïdou Abartcha, Guillaume Marquet, Nabil imtital, Frédéric Epaud, Halimata Graille, Mohamed Ixa ... 

Francouzský film natočený podle románu "Poslední let Billa Lancastera", který napsal Sylvain Estibal. Román vypráví příběh anglického letce Billa Lancastera, který v roce 1933 při přeletu Sahary havaroval v poušti Ténéré (dnešní Niger). Své čekání na pomoc či smrt zachytil  v deníku, kde popisuje své poslední dny a minuty. Jeho snoubenka, též letkyně, se ho vydala hledat a pomocí vojáků francouzské koloniální armády po něm beznadějně pátrala v poušti. Rozbité letadlo a ostatky Lancastera včetně jeho deníku byly nalezeny až roku 1962, dvacet devět let po jeho smrti.
 


Film Poslední let režiséra Karima Dridi popisuje pouze pátrání Lancasterovy snoubenky Marie v saharské poušti. Líčí její přílet na stanoviště francouzské armády, při němž pouštní bouře zničí její letadlo. Marie úpěnlivě prosí o pomoc, ale narazí na neochotu a bezcitnost velících důstojníků, kteří se právě chystají na výpravu proti revoltě Tuaregů. Marie se nakonec vetře mezi vojáky a najde alespoň špetku porozumění u francouzského důstojníka Antoina, který s Tuaregy sympatizuje, umí jejich jazyk a má tuarežskou milenku. Snaží se ostatní od výpravy proti Tuaregům odradit, ale bez úspěchu. Nakonec se s Marií uprostřed pouště od výpravy oddělí a s třemi velbloudy a minimem zásob se vydávají pátrat po Lancasterovi.
 

Merzouga - Erg Chebbi
Merzouga, Maroko (foto Malc C, Flickr)

Nesporným a nakonec jediným trumfem filmu jsou nádherné scenérie saharských dun, které se natáčely na jihu Maroka v okolí oázy Merzouga, v oblasti Erg Chebbi. Slibné hvězdné obsazení (Marion Cotillard, Guillaume Canet) velmi zklamalo, herci jsou bez výrazu a působí chladně až křečovitě. Příběh sám je vyprávěn s velkým odstupem a rozvláčně, historický kontext (boj Francouzů s odbojnými Tuaregy) zůstává zcela na okraji. 


Ve filmu hrají i Tuaregové. Větší roli dostali Mohamed Ixa (Limane), která už hrál ve více filmech a řídí cestovní agenturu a humanitární organizaci Tidene, a jeho dcera Halimata Ixa Graille (milenka Antoina), která působí jako modelka a hrála také ve filmu Imuhar, une légende.


Mohamed Ixa v roli Limana, film Poslední let

Kromě nich se v různých rolích Tuaregů objevila početná skupina z Mali - z Aguelhoku a Kidalu : Badi Faradji, Houssein Faradji, Sarid Ag Sidahmed, Gaye Oumar a další (vesměs turističtí průvodci a řidiči - někteří jsou na fotografiích tohoto webu).


Trailer filmu

 

  

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář