Jdi na obsah Jdi na menu
 


Imuhar, une légende

9. 1. 2010

ObrazekImuhar, une légende (Francie, Niger, 1997, DVD 2003)

Režie: Jacques Dubuisson

Hrají: Ibrahim Paris (Khenan), Mohamed Ixa (Najem), Rhali Ixa (Tannes), Mohamed Ichika (Kenuni), Atibou Aboubacar (Hamou), Oumou Algabid (Chadema), Agdal Mohamed Ahali (Bargali), Halimata Ibrahim (Baz)

Hudba: Philippe Eidel (Abdallah ag Oumbadougou)

Khenan je jedenáctiletý chlapec, který žije v Paříži. Právě mu zemřela matka a jeho otec, který se jmenuje Najem a je Tuareg, se rozhodne vzít chlapce na návštěvu své rodiny. Khenan se tak po prvé dostává do prostředí, které je mu velmi vzdálené - na Saharu v Nigeru. Uprostřed magické krásy saharské pouště se chlapec seznamuje s rodinou svého otce a je okouzlen podivuhodným světem Tuaregů. Jeho dědeček Kenuni, uznávaný náčelník kmene, ho zasvěcuje do tajemství života nejen na poušti a vysvětluje mu, co to znamená být "imuhar" (svobodný člověk, výraz, jímž Tuaregové označují příslušníky svého národa). Poznává svou tetu Tannes, která je zamilovaná do muže z jiného kmene. Naváže přátelství s dívkou jménem Chadema a se svým bratrancem Bargalim, postupně se začleňuje do života rodiny a stává se jedním z nich. Ve společnosti Tuaregů, kteří nikdy nemluví o bolesti ze ztráty milovaného člověka, se postupně vyrovnává se smrtí své matky. Uči se také starat o velbloudy, ale zjišťuje, že to není nic jednoduchého. Cítí se vinen za uhynutí jednoho velblouda a uteče do volné pouště, kde se ho ujme cizí rodina a přivede ho zpět.

Film uvádí diváky do prostředí života jednoho kmene Tuaregů a ukazuje nádhernou krajinu. Představuje filozofii lidí žijících v prostředí, které poskytuje životu tak málo, že vše je soustředěno na jeho pozitivní stránky a vše zbytečné či negativní je odsouváno do pozadí. To podstatné je tak odhaleno ve své nahotě. Zatímco my v naší vyspělé společnosti se mnohdy krkolomně snažíme dopátrat, co je vlastně smyslem našeho života, tady je to jasné: přežít, a to s úsměvem na rtech, vychutnat si sebemenší radost, kterou život člověku nabídne, a poskytnout si vzájemně pocit bezpečí. Život má proto svůj řád a každý člověk své přesně určené místo, protože všichni jsou na sobě vzájemně závislí.

Estetická stránka a snaha ukázat hodnoty tuarežské společnosti (čest, úcta k člověku i k přírodě, vztahy založené na vzájemné pomoci ...) zřejmě převažují nad uměleckými hodnotami filmu (soudě dle recenzí, já jsem ho neviděla). Život Tuaregů je zjevně představen jako romantická idylka. Výkony herců prý nejsou nejlepší, což bude asi tím, že v něm hrají skuteční Tuaregové, kteří žádnými herci nejsou (například Mohamed Ixa je místním průvodcem a řídí cestovní kancelář Tidene Expeditions v Agadezu). Nicméně film je určitě zajímavý a je to zřejmě jediný hraný film o životě Tuaregů.

Trailer zde.

Soundtrack : Deezer.com

Ukázka z filmu :

 

 

 

Odkazy :

OZAP 
Port.sk 
IMDb