Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mali : Státní převrat

23. 3. 2012

Rohořčení vojáků, kteří jsou bez dostatečného vybavení posíláni na sever Mali bojovat proti mnohem lépe vyzbrojeným Tuaregům, je údajně příčinou vzpoury mladých vojáků ve středu 21. března, která vyústila ve státní převrat.

Únorové nepokoje a vzpoura v armádě

V kasárnách v Kati (asi 15 km) od hlavního města Mali to už delší dobu vřelo. Jedna porážka proti povstání Tuaregů (a Ansar Edin) na severu Mali za druhou, armáda špatně vybavená i organizovaná, podivné rozkazy a nedostatek informací, to vše zalarmovalo ženy vojáků už počátkem února. Jejich pochod na prezidentský palác v Bamaku se zvrhl ve vlnu výtržností a útoků na Tuaregy a arabské obyvatele města, v důsledku čehož světlejší část města v panice masově uprchla za hranice Mali. Prezident ženy přijal a ujistil je, že udělá vše, aby se situace zlepšila.

Nezlepšila. Naopak, obrana Tessalitu se stala noční můrou a skončila katastrofou. V pondělí 19. března se manifestace žen opakovala, tentokrát v klidnější atmosféře, den nato vyrazila se stejnými náladami do ulice mládež z Kati a třetí den, ve středu, se vzbouřili sami vojáci. Do kasáren dorazil ministr obrany, aby vojáky uklidnil, ale místo toho je ještě víc rozzuřil a měl co dělat, aby se odtamtud ve zdraví dostal. Rozvášnění vojáci, převážně mladíci a nižší důstojníci, vyrabovali sklad se zbraněmi a vyrazili do Bamaka. V centru města pak vyvolali paniku střelbou do vzduchu a odpoledne obsadili prostory státní televize a přerušili vysílání.

Vojáci v ulicích Bamaka. Foto : AFP.

Vojenský převrat

Během noci zaútočili na prezidentský palác, odkud byla celou noc slyšet střelba. V ranních hodinách bylo obnoveno televizní vysílání, na obrazovce se objevila skupina vojáků a jejich mluvčí, poručík Amadou Konaré oznámil státní převrat. Prohlásil, že mluví ve jménu Národního výboru pro obnovu demokracie a státu (CNRDRE - Comité national pour le redressement de la démocratie et la restauration de l'Etat). Poté se slova ujal předseda CNRDRE kapitán Amadou Sanogo a ohlásil, že vzbouřenci obsadili prezidentský palác a ukončili činnost vlády neschopné zvládat krizi na severu země. Uvedl také jako důvod vzpoury nedostatek vybavení nutného k obraně území státu a neschopnost vlády bojovat proti terorismu. Potom vyhlásil rozpuštění všech státních institucí a zastavení platnosti ústavy, uzavření pozemských i vzdušných hranic a zákaz vycházení v nočních hodinách.


Prezident a státní představitelé

Osud prezidenta není jasný, pučisté tvrdí, že Amadou Toumani Touré je na území Mali, kdesi na bezpečném místě a že je živ a zdráv. Nicméně od převratu se na veřejnosti neukázal a k událostem se nevyjádřil. Zprávy o tom, že se uchýlil na americké velvyslanectví, Američané popřeli. Došlo k zatýkání vysokých státních úředníků, mezi nimiž je i několik ministrů a uchazečů o prezidentskou funkci. Zatčen byl také šéf hlavního vojenského štábu a vysocí armádní důstojníci. Mluvčí vzbouřenců uvedl, že všichni jsou drženi v kasárnách v Kati a budou předáni spravedlnosti. K zatýkání došlo i v Gau a Timbuktu. Jinak je z ostatních měst hlášen klid.

Převrat odsouzen ze všech stran

V pátek 23. března se k puči rozhodně odmítavě vyslovila většina politických stran Mali. Jediná strana, která ho uvítala, je opoziční strana SADI (Africká solidarita pro demokracii a nezávislost). Násilné svržení režimu odsoudilo také okamžitě celé mezinárodní společenství v čele s OSN, Evropskou unií a Spojenými státy. Africké unie Mali vyloučila a Západoafrické regionální společenství ECOWAS svolává kvůli převratu mimořádné zasedání. Světová banka spolu s Africkou rozvojovou bankou (ADB) zastavila veškerou finanční pomoc do země, stejně tak učinila Francie a USA. Mezinárodní společenství vyzývá k rychlému řešení vzniklé situace.

Rabování a kriminalita v Bamaku

V hlavním městě je celkem klid, lidé vycházejí málo, zato vzbouření vojáci se věnují  rabování a vandalismu. Některé zdroje mluví o neúspěšném pokusu prezidentovy vojské gardy zvrátit situaci, k němuž mělo dojít v pátek večer. Televizní vysílání bylo skutečně přerušeno a z okolí prezidentského paláce byla slyšet střelba, později se však vysílání obnovilo a pučisté oznámili, že se nic neděje.

MNLA - povstání Tuaregů

Národní hnutí za osvobození Azawadu (MNLA) reagovalo na převrat prohlášením, že problémy Mali ho v podstatě nezajímají, ale že určitě využije vzniklého chaosu k dalšímu postupu při osvobozování Azawadu. Mezitím, ve čtvrtek, obsadilo městečko Anefis ležící na trase mezi mezi městy Gao a Kidal. Podle některých zdrojů se rebelové momentálně chystají na Kidal a obavy z útoku jsou pozorovány také v Gau a Timbuktu.

Neuvěřitelně snadné svržení režimu

To, co zpočátku vypadalo jako vzpoura skupinky mladých vojáků, se během několik hodin proměnilo v úspěšný státní převrat. Vše se odehrálo téměř bez násilí a s minimálním odporem. Je hlášeno asi 30 obětí, hlavně z řad prezidentské ochranky, ostatní jsou zřejmě civilisté, které zasáhla nějaká zbloudilá kulka. Hladký průběh a nejasné okolnosti vyvolávají řadu otázek, které proběhly tiskem : K čemu státní převrat měsíc před volbami (měly se uskutečnit 29. dubna)? Měli vojáci nějaké tajné informace, které neřekli? Proč Francie evakuovala své občany v Bamaku hned na začátku vzpoury, když ještě nikdo netušil, co se z toho vyvine? Kdo vlastně jsou ti vesměs řadoví vojáci (je mezi nimi velmi málo důstojníků, spíš středního stupně), kteří tak hladce provedli puč? Jeune Afrique tvrdí, že jejich vůdce, Amadou Sanogo, patřil mezi vybrané vojáky, kteří absolvovali výcvik vedený americkou armádou v Mali ...
 

Zdroje : Maliweb, Slate Afrique, MaliActu, Malijet, Afriquinfos, Jeune Afrique
České noviny, PressEXPRESS

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář