Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mali : Ansar Edin se ujímá vlády v Tessalitu

19. 3. 2012

Islamisté ze skupiny Ansar Edin se na svém videu hlásí k dobytí Aguelhoku a Tessalitu a prohlašují, že jejich cílem je nastolení islámského práva šaríja v kraji (viz Úspěšné povstání ...). V čele skupiny stojí Iyad Ag Aghaly, Tuareg z kmene Ifoghas a vůdce povstání Tuaregů v 90. letech, významná a respektovaná osobnost, podle mnohých komentářů velmi inteligentní muž a šikovný stratég (miniportrét v článku Tuaregové bojují za nezávislost).

 

tessalit.jpg

Tessalit

Zatímco se přívrženci MNLA radovali z vítězství u Tessalitu, začaly se objevovat zprávy, že místní lidé se začínají pomalu vracet do Tessalitu, který je však plný ozbrojených mužů, a to nejen rebelů z MNLA, ale hlavně islamistů z Ansar Edin, kteří jsou odhodlaní k džihádu a nechtějí ani slyšet o rozdělení Mali (Tamoudre).

V neděli 18. března dostala tisková agentura AFP oficiální prohlášení skupiny Ansar Edin. V něm skupina oznamuje, že jejím cílem je zavedení islámského práva šaríja, a to nejdříve na území Adrar des Ifoghas (kraj Kidal), později i na celém území Mali. K dosažení tohoto cíle použijí všechny prostředky, včetně ozbrojeného boje. "Nechceme vlastní nezávislou republiku, ale islámskou republiku Mali", prohlašuje. "Jsme teď v Aguelhoku a Tessalitu a nechceme tady vidět nikoho jiného než muslimy, kteří se modlí." (Afreeknews.com)

Skupina Ansar Edin zřídila v Tessalitu Městskou radu, která bude řídit veškeré místní záležitosti. Některé jednotky MNLA přešly k Ansar Edin. (MaliActu)

V neděli 18. března se v Tessalitu konala také porada představitelů Ansar Edin a MNLA, při níž prý skupina Ansar Edin oznámila rebelům, že s MNLA je konec a že mají dvě možnosti : buď se k ní připojit, anebo rychle zmizet. Zároveň údajně islamisté zabavili rebelům veškeré zbraně a roztrhali jim vlajky. Mnoho rebelů pak skutečně uteklo (Kidal Info - neověřené z více zdrojů).

Na webu Toumast Press se dnes objevilo prohlášení MNLA, v němž se hnutí distancuje od Ansar Edin a ujišťuje, že boj za nezávislost Azawadu pokračuje.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Sahara hoří.

Hamilbar,20. 3. 2012 10:35

Zbraní (z Libye) a peněz (z pašování) je tam na sto let. Jsem skutečně zvědav jak to budou "vyspělé demokracie" řešit. Genocidou?

V každém případě díky za informace. Pište dál.
Kdybyste narazila na nějakou rozumnou analytiku v angličtině, dejte prosím odkaz.