Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rissa Ixa

ixa.jpgRissa Ixa se narodil roku 1946 v Nigeru v Inates (okres Tillabery). Vyrostl v prostředí pouště a tradic tuarežské kultury. Zpočátku kreslil do písku, později, když přišel do Niamey, na vše, co mu přišlo pod ruku. Měl možnost setkat se s dalšími malíři a naučit se od nich různé techniky. 

Kromě olejomalby používá také malbu pod sklem : maluje se na "rub" skla, zrcadlovitě, protože se pak sklo obrátí. Začíná se vykreslováním detailů a po zaschnutí se překrývají dalšími vrstvami, pozadí se maluje nakonec. Někdy se sklo místo pozadí podloží kovovou fólií. Barvy se používají krycí, které se snadno nerozpustí.

Hlavním tématem jeho obrazů jsou výjevy z kočovného života Tuaregů. Věnuje se figurální kresbě, ale zobrazuje i geometrické tvary, které tradičně zdobí předměty denní potřeby. 

 

Jeho snahou je přispět k oživení tradic a ukázat světu hodnoty tuarežské kultury a její otevřenost vůči světu i moderní době. Proto se snaží některé tradiční motivy modernizovat a přizpůsobovat dnešnímu pohledu.



Zdroje informací a obrázků

http://rissa-ixa.e-monsite.com/

http://touaregsmirages.canalblog.com/tag/Rissa%20Ixa

http://compagniedeserts.canalblog.com/archives/artistes_peintres/index.html

http://www.agadez-niger.com/page-tableaux-rissa-ixa.html

http://www.galeriedegbomey.com/rissa-ixa.php