Jdi na obsah Jdi na menu
 


Almoustapha Tambo - malíř pouště

30. 4. 2011

Almoustapha Tambo je Tuareg z horské oblasti Aïr (sever Nigeru). Narodil se v pouštním městečku Tchirozérine v roce 1968, kde strávil dětství a chodil do školy. Jeho otec pracoval u saharské policie a doma byl málokdy. Veškerou péči o rodinu měla na starosti matka, na niž Almoustapha Tambo vzpomíná s velkým obdivem a láskou.

Později pokračoval ve studiu a stal se učitelem. Dnes učí děti v pouštní vesničce Ikirkiwi Ibizgan, nedaleko Agadezu. Přijal do své školy i opuštěné a osiřelé fulbské děti, kterým zjišťuje také ubytování a stravu.
 

Orage

Kreslení ho zaujalo, už když byl malý a věnoval se mu v každé volné chvíli. To mu zůstalo dodnes. Malířství nikdy nestudoval, vypracoval se úplně sám. Maluje pouze ve volném čase, kterého má jako učitel velmi málo.

Almoustapha Tambo se svými žáky ve škole

Jeho akvarely čerpají inspiraci ze života Tuaregů. Snaží se zachytit tradiční život v poušti, tak jak se mu v dětství vryl do paměti a do srdce. Nostalgicky zachycuje dobu, kdy Tuaregové byli skutečnými pány pouště a lidská důstojnost, tolerance, úcta a pohostinnost byly největším bohatstvím.

v-aghamarr
 

v-teroutt

Z jeho obrazů je patrné, že zobrazuje situace, které důvěrně zná. Vtahuje nás doprostřed každodenního života, zachycuje typické pohyby kočovníků a jejich vysokých a štíhlých velbloudů.

Nomades 
 

Son chemin est tracé par la soif

Zamlžené pozadí dává tušit nekonečnost pouště, její vznešenou krásu, zvláštní světlo a ticho. Používá osobitý styl: pomocí několika jemných tahů štětcem uvádí postavy do pohybu.

HAWAD : Au fils de nomade
 

Passion dessin

Jeho umění nachází stále více příznivců v Nigeru i v Evropě, kde měl díky přátelům a humanitárním organizacím několikrát možnost vystavovat i prodávat své obrazy.

Almoustapha Tambo

 

Zdroje informací a fotografií :

Touaregs Mirages - blog věnovaný umění Tuaregů

Flickr : A. Tambo, artiste peintre

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář