Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kel Assouf

kel-assouf.jpgSkupina Kel Assouf je složena z hudebníků různých národností, kteří se potkali v Bruselu: zakladatel skupiny Anana pochází z Agadezu na severu Nigeru a účastnil se povstání v 90. letech, Abdel je z Alžírska, Mama ze severu Mali (je také členkou skupiny Tartit), Olivier je Francouz a další hudebníci pocházejí z Mauritánie a Ghany.

Název skupiny znamená v tamašku, jazyce Tuaregů, lidé z pouště nebo-li ze světa prázdnoty. Písně vycházejí z tradiční tuarežské hudby, ale každý z členů do nich vnáší své vlastní vlivy, a tak se tu setkáváme i s prvky blues, rocku i reggae. Skladby jsou dílem Anany, který v nich vypráví o exilu, svobodě, lásce a míru. 

První deska nazvaná Tin Hinane je založená na saharském rytmu, obohaceném o prvky severoafrické hudby Maghrebu a také o prvky jazzu, rocku a reggae. Anana, leader skupiny, chtěl toto album věnovat velkým osobnostem tuarežské kultury, v první řadě Tin-Hinan, legendární královně Tuaregů, a také bojovníkům za svobodu, jako byli Kaosen, Fihrun či Mano Dayak.

Členové skupiny :

Anana Harouna - kytara, zpěv
Abdelwahab Hakem - perkuse, zpěv
Mama Wallet Amoumene - zpěv
Olivier Crespel - kytara
Dia Youba - basová kytara
Kamlan  Agbekpenou - bubny, perkuse
Esinam Dogbatse - flétna, pandero
Guillaume Palomba - bicí

 

Diskografie :

kel-assouf_tin-hinane.jpgTin Hinane (Sovarex, 2010)
1. Alkas - 2. Tiliadene N'ashra - 3. Tin Hinane - 4. Warda - 5. Akaline - 6. Taggazt - 7. Afrik - 8. Amidinine - 9. Tinariwene - 10. Talit - 11. Tamasheq - 12. Imidiwan

 

 

 

 

 

 

Internet :

www.kelassouf.com/

http://www.myspace.com/kelassouf