Jdi na obsah Jdi na menu
 


Toumast

16. 10. 2009

ToumastSkupina vznikla kolem mladého Tuarega jménem Moussa ag Keyna, který se narodil r. 1972 v táboře kočovníků v kraji Azawagh na pomezí Nigeru a Mali. Jako většina jeho vrstevníků odešel koncem 80. let do exilu a v Lybii absolvoval vojenský výcvik a seznámil se s členy skupiny Tinariwen i s jejich hudbou. Bylo mu teprve 15 let. Po vypuknutí povstání se vrátil do rodného Nigeru a účastnil se bojů, při nichž byl r. 1994 vážně zraněn a převezen do Alžírska a pak do Francie na dlouhé léčení. Tam objevuje elektrickou kytaru a inspiruje se hudbou svých starších "bratrů" Tinariwen. V roce 2003 za ním přijíždí jeho příbuzná Aminatou Goumar, s níž zakládá skupinu Toumast, což znamená v tamašku, jazyce Tuaregů, lid, národ, a přibírá další, převážně francouzské hudebníky. Setkání se skladatelem Danem Levym mu pomohlo při natáčení první desky Ishumar v r. 2006.

Skupina působí ve Francii a kombinuje prvky tradiční tuarežské hudby, saharského blues, rockové hudby i funky. Texty zpívané v tamašku se vracejí k rebelii,  opěvují kočovný způsob života, vyjadřují hořkost ze života v exilu a kritizují současnou situaci Tuaregů.

Dokumentární film Toumast - kytara a kalašnikov (2010) vypráví na příběhu skupiny o povstání Tuaregů v 90. letech a přibližuje kulturu i současný život Tuaregů.

 

Diskografie :

Toumast, IshumarIshumar (Kraked/Village Vert, 2006)
Ikalane Walegh - Tallyatidagh - Innulamane - Ammilana - Ezeref - Dounia - Maraou Oran - Kik Aytittma - Amidinine
Poslech celé desky na internetu : Toumast-Ishumar

 


 

ObrazekAmachal (Green United Music, 2009)
1.Ibliss - 2.Aïr -Tombouctou - 3.Azaman - 4.Timahirithin (Feat. BEAT ASSAILANT) - 5.Awala Ounhoun (Tarbiyat) - 6.Nimanghran Maanin - 7.Baba (Feat. JEHRO) - 8.Akal Daalin - 9.Arawen - 10.Ami - 11.Aïtma - 12.You got me floatin' (Jimi Hendrix) - 13.Tezartekma
Poslech na:  Deezer.com

 



 

 

 


......

 
 

 
1-Toumast - Maroquinerie - Part1
envoyé par VillageVert

 
 
 
 
 

 

Internet :

Toumast.net
My Space/Toumast