Jdi na obsah Jdi na menu
 


Terakaft

TerakaftSkupina z Kidalu (Adrar des Ifoghas na severu Mali) je velmi úzce spřízněná s Tinariwen. Vedoucí představitel a zakladatel skupiny, Kedou, zvaný Khiwaj (Obr) je mezi Tuaregy všeobecně známý jako aktivní účastník povstání i jako jeden ze zakladatelů Tinariwen. V 80. letech poznal exil v Alžírsku, pak vojenský výcvikový tábor v Libyi, kde se setkal s Ibrahimem a Intiyedenem a založil s nimi skupinu Tinariwen. Bojoval v Libanonu a v Čadu a v roce 1990 se připojil k povstání Tuaregů v Mali. Po skončení povstání se věnuje hudbě v rámci Tinariwen a podílí se na nahrávání jejich prvního alba “The Radio Tisdas session” v r. 2001. Pak se ale vydává svou vlastní cestou v Alžírsku a posléze i v Libyi.

V roce 2007 se vrací do Kidalu a zakládá skupinu Terakaft spolu s Diarou (mladší bratr Intiyedena z Tinariwen) a Sanouem a vydává album Bismilla. Slovo terakaft znamená v jazyce tamašek karavana. Repertoár skupiny tvoří písně z 80. a 90. let a nové skladby. Hudba skupiny Terakaft představuje, stejně jako Tinariwen, moderní podobu tuarežského blues s elektrickými kytarami, její zvuk je však syrovější.

Po letním turné v Evropě v roce 2008 Kedou skupinu opět opouští. Skupina získává nové mladé členy a její hudba začíná mírně měnit tvář. Složení skupiny se často střídá, Diara a Sanou zůstávají jako její pevné jádro. Posledním přírůstkem je vitální Pino.

V České republice koncertovali v červnu 2013 na Respect Festivalu v  Praze.
 

Členové skupiny :

Liya ag Ablil zvaný Diara - skladatel, kytara, zpěv, v 90. letech člen Tinariwen, jeho starší bratr Intiyeden byl spoluzakladatelem Tinariwen.
Sanou ag Ahmed - skladatel, kytara, zpěv, dlouholetý přítel Eyadou (Tinariwen), synovec Diary. 
Ahmed Ibrahim, zvaný Pino - kytara, zpěv (bývalý člen Tamikrest).
Nicolas Gallard - bicí (Francie).

-------------------------------------------------------------------
Kedou ag Ossad (Khiwaj = Obr) - skladatel, kytara, zpěv, spoluzakladatel Tinariwen, zakladatel skupiny Terakaft, ve skupině do r. 2008.
Rissa ag Ogham - kytarista, který pobýval v Libyi s Kedou. Se skupinou působil 2007-2008. Je autorem písně Aicha z repertoáru skupiny Tamikrest. V r. 2011 zahynul při autonehodě.
Mahamad Moha (Tohandy) - mladý bubeník, ve skupině r. 2008-2009.
Abdallah Ag Ahmed - basová kytara, zpěv, mladší bratr Sanoua, ve skupině r. 2008-2012.
 

Diskografie :

Terakaft - CD Bismilla Bismilla (2007, Tapsit)
Bismilla - Tenale Chidjret - Rastaman Aridal - Manihadjan - Ter Simawan - Adounia - Niha Tinahaghen - Adounia Tanoukmam - Ayet Idhes - Imouhagh - Imidiwan

 Terakaft - CD Akh Issudar

 

 Akh issudar (2008, Tapsit)
1 Akh issudar - 2 Ténéré wer tat zinchegh - 3 Djer aman - 4 Intidgagen - 5 Soubhanallah - 6 Legh assistane dagh aïtma - 7 Amidinine wa dagh nohar timtar - 8 Ewor imdane - 9 Haran bardan - 10 Amdagh - 11 Iswegh atay - 12 Arghane manine - 13 Islegh teghram - 14 Tahra a issasnanane
 

terakaft-aratan-n-azawad.jpg

 

Aratan n Azawad (2011, Tapsit/World Village)
1. Alghalem - 2. Talikoba - 3. Aratan n Azawad - 4. Aman Wi Kawalnen - 5. Ahod - 6. Idiya Idohena - 7. Amazzagh - 8. Ahabib - 9. Akoz Imgharen - 10. Wer Essinen - 11. Kek Amidi Nin - 12. Hegh Ténéré

 terakaft-kel-tamasheq.jpg  

Kel Tamasheq (2012, World Village)
1. Tirera - 2. Awa adounia - 3. Aïma Ymaïma - 4. Imgharen win ibda - 5. Idja a seman - 6. Imad halan - 7. Kel Tamasheq - 8. Imidiwan sajdate ahi - 9. Allah fal manin - 10. Ehad wad as idja - 11. Taddaza - 12. Bas tela takaraket

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...


Terakaft na Respect Festivalu v Praze, 16.6. 2013

 

 

 

Terakaft, Islington. 29.5. 2013

 

 

Ukázky z desky Kel Tamasheq :

Imgharen win ibda

Taddaza

 

 

Ukázky z desky Aratan n Azawad :

Alghalem Amazzagh
   

 

 

Afrikafestival Hertme 2008 

Záznam z r. 2008 - se skupinou vystupuje "obr" Kedou (uprostřed), Diara (vlevo) a Sanou (vpravo) - skladby Ténéré wer tat zinchegh a Arghane manine.


 

 

Womad 2010 : Djer aman

 

 
 
 
 
Bratři Sanou a Abdallah při rozverném soukromém jamování. 
 
 
Internet :

http://www.myspace.com/terakaft