Jdi na obsah Jdi na menu
 


Taliwen

taliwen.jpgSkupina Taliwen (v překladu "stíny") je jednou z mála hudebních skupin, která se věnuje rapu. Pochází z Kidalu v Mali. Začínala podobně jako většina místních kapel pod vlivem hudby Tinariwen. Později se ale zhlédla ve francouzském hip hopu a začala s ním experimentovat. Původně měla pouze dva členy a jmenovala se Double Canon. V roce 2007 natočila v místním studiu svou první desku "Aratan Nadagh" (Děti z hor/ z kraje Adagh - kraj kolem Kidalu).

V r. 2009 se skupina přejmenovala na Taliwen a rozšířila se o další členy.  Místní lidé je zpočátku přijímali rozpačitě, protože Tuaregové rap vůbec neznají. Taliwen se časem dokázali prosadit a získat své příznivce. Jejich tvorba kombinuje moderní hip hop s tradičními rytmy a texty hovoří o strastech života Tuaregů v poušti a v moderním světě. V posledních letech je skupina zvána i na tradiční festivaly, dokonce v r. 2010 vystupovala na Festivalu v poušti (Timbuktu - Essakane).

Členové skupiny:

Rhaly Ag Iknane - zpěv, skladatel
Baye Ag Ibrahim - zpěv
Moctar Alhasane - doprovodná kytara
Oumar B Faradji - sólová kytara (také vystupuje se skupinou Amanar)
Abraham Amedy - basová kytara
Ibrahim Aknote - bicí
Abdallah Ag Amano - zvukový technik, zpěv.

 

Diskografie:

Aratan Nadagh (vlastní produkce, 2007)

 

Internet:

http://www.myspace.com/taliwenkidal

http://www.facebook.com/pages/TALIWEN/133763159997912

 

Vystoupení na Festivalu v poušti (Timbuktu, Mali), leden 2010 :

Video "Tuareg Collective" - jam session ve stanu

Účinkují : hlavní zpěv a kytara, autor písničky - Sanou Ag Ahmed (Terakaft),  rapeři Araly Ag Iknane a Baye Ag Ibrahime (Taliwen), kytara - Abdarahmane Sékou (Amanar) a  bubnuje Oumar Ag Badi alias Oumar B Faradji (Amanar, Taliwen).

 

Festival v poušti (Timbuktu, Mali), leden 2010

 


Festival v poušti (Timbuktu, Mali), leden 2010