Jdi na obsah Jdi na menu
 


Super 11/Onze - Future Takamba

future-takamba.jpgSkupina Super 11 (onze) existuje už asi 30 let. Členové skupiny jsou songhajského původu (někteří i více či méně tuarežského) a pocházejí z města Gao (Mali), kde žijí Soghajové spolu s Tuaregy a Maury. Jejich "takamba" je založená na ngoni (čtyřstrunná loutna, v tuarežské variantě je třístrunná a známá pod názvem tehardent) a na kalebase. Po celou dobu své existence je její hudba zdrojem inspirace pro velké malijské hudebníky: Ali Farka Toure, Habib Koite, Salif Keita, Tinariwen.

Častá účast skupiny na Festivalu v poušti jí zajistila vstup na mezinárodní scénu a dnes patří mezi nejslavnější představitele žánru "takamba". Ve své zemi je zvána především na významné rodinné slavnosti (svatby, křtiny). Kromě toho vystupovala na festivalu Smithsonian Folklife Festival v USA r. 2004 a na festivalu Sfinks festival v Belgii.

Holandský DJ MPS Pilot navázal se skupinou spolupráci na projektu "Future Takamba", který spojuje tradiční styl "takamba" a moderní elektronickou hudbu. Projekt zahrnuje společná vystoupení v Belgii a v Nizozemí a dvě alba:  první má obsahovat tradiční hudbu "takamba", druhé má být plodem projektu Future Takamba. 

 Členové skupiny:

Issa Toure - zpěv
Yehia Samake - n’goni
Yacouba Arawaidou - n’goni
Aliou Saloum Yattara - kalebasa
Mahamadou Balobo Maia - kalebasa
Fatoumata Sarre - tanec
Ousmane Yattara - tanec

Internet :

Future Takamba

 

 

 Skupina Super Khoumeissa je další podobnou formací z Gaa a je zčásti tvořena také hudebníky skupiny Super 11 (hudebníci z jednoho kraje často spolupracují a jejich tvorba se vzájemně prolíná).