Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koudede

KoudedeKoudede byl kytarista, skladatel a zpěvák narozený v Arlitu na severu Nigeru. Jako mnozí další z jeho generace, strávil 90. léta v exilu v Alžírsku a v Libyi  a pak se účastnil rebelie. Po skončení povstání hrál v různých zemích na tuarežských svatbách a na různých slavnostech, sám i s mnoha dalšími hudebníky. V letech 2004-2005 vydal v Ougadougou (Burkina Faso) dvě sólová alba Amghar-d'ana a Alam'i.

Hrál většinou na akustickou kytaru způsobem, který připomíná tradiční tuarežskou loutnu tehardent, a inspiroval se především tradiční hudbou. Později se přiklání k modernímu tuarežskému blues a k elektrické kytaře.

V roce 2010 se zúčastnil natáčení desky skupiny Inerane "Guitars from Agadez, vol. 3" jako druhý kytarista a také vyjel s touto skupinou na turné po Evropě. V roce 2012 začal natáčet nové album. 28. 10. 2012 zahynul při automobilové nehodě cestou z koncertu v Ougadougou (Burkina Faso) do Nigeru.

 

Diskografie :

Koudede - CD Amghar-d'ana Amghar-d'ana (Taxila, 2004)
Golg - Atiareh - Tekkeda - Ewela i Gorassane - Tahar Dounia - Bismilahi - Souvenir - T'Miditti - Akalourtlé - T'Nan Dounia 

 

Koudede - CD Alam'iAlam'i (Taxila, 2005)
Takriza - Alam'i - Souvenir Nam Adjosa - Timagiren - Hatimanine - Zagzane - Marou-Marou - Diran-Diran - Fellani - Cure Salée - Gandefabou - Le 24 Tada - Ewilla - Alghargue

 

 

Alami

...
 

 

 


 Inerane a Koudede, turné 2011


Koncert v Moskvě, červen 2012



 

Internet :

http://www.koudede.com/

Myspace/koudede