Jdi na obsah Jdi na menu
 


Únosy Evropanů v Mali

27. 11. 2011

Jak bývá v posledních letech zvykem, začátek turistické sezóny na Sahaře je opět ve znamení teroristických útoků zacílených na cizince.

Po únosu tří evropských humanitárních pracovníků (dva Španělé a jedna Italka) v uprchlickém táboře Tindouf v Alžírsku 23. října 2011 se teroristé zaměřili překvapivě na Mali, dokonce na místa, která byla dosud považována za relativně bezpečná. V noci na 24. listopad byli uneseni dva Francouzi v městečku Hombori, které leží na hlavní "magistrále" mezi Mopti a Gaem. Byli přepadeni ozbrojeným komandem v penzionu, kde byli ubytováni. 

Hned druhý den došlo k únosu turistů ve slavném Timbuktu,  za bílého dne přímo v centru města na terase hotelu. Podle svědků u terasy kolem 15. hodiny zastavilo auto a ozbrojení muži odvlekli tři turisty (Švéd, Holanďan a Brit s jihoafrickým občanstvím) do auta, čtvrtým byl Němec, který se snažil bránit a byl chladnokrevně zastřelen.

K útokům se zatím nikdo nepřihlásil, ale všeobecně se usuzuje, že za nimi stojí Aqmi (magrebská větev Al-Kájdy) anebo banditi, kteří je chtějí Aqmi prodat. Okolnosti některých únosů jsou trochu podivné a vyvolávají mnohé otázky a spekulace. Tábor v Tindouf poskytuje azyl uprchlíkům ze Západní Sahary, která nesouhlasí s připojením k Maroku a už dlouhá léta bojuje za samostatnost pod vedením vojenské organizace Polisario. Únos v táboře se údajně odehrál právě za pomoci několika příslušníků Polisaria, čímž se potvrzuje podezření, že část Polisaria spolupracuje s Aqmi. Francouzi unesení v Hombori byli podle prvních informací geologové provádějící v oblasti výzkum pro soukromou firmu, brzy se ale ukázalo, že oba byli v minulosti zapleteni do nekalé politické hry spojené s pokusy o státní převrat v různých zemích Afriky a Balkánu.

Foto: Vojáci malijské armády. Zdroj : RFI

V každém případě to znamená zvýšené nebezpečí pro turisty, a tedy ohrožení cestovního ruchu v oblasti. V Timbuktu byli všichni turisté evakuováni z města hned několik hodin po únosu a je otázkou, zda se tam letos ještě vůbec někdo odváží. Co bude se slavným Festivalem v poušti, který se každoročně koná v lednu, lze zatím těžko říct.

Nejnovější mapa Mali pro turisty : červená zóna je nebezpečná a nedoporučuje se, zelená je považována za bezpečnou.  Zdroj : http://www.fco.gov.uk/en/travel-and-living-abroad/travel-advice-by-country/sub-saharan-africa/mali

Zdroje : France 24RFI