Jdi na obsah Jdi na menu
 


Smutný týden v Azawadu

29. 6. 2012


Hnutí MNLA (Mouvement National pour la libération de l'Azawad - Národní hnutí za osvobození Azawadu), které stálo na počátku povstání a hlásalo osvobozenecký boj proti centrální vládě Mali s cílem vytvořit samostatný demokratický stát Azawad, se zdá být odsunuto na vedlejší kolej. Islamistické skupiny na severu Mali se rozhodly zcela natvrdo ukázat, kdo vlastně vyhrál povstání a je pánem v kraji.



MNLA před letištěm v Timbuktu. Foto : APA-Bamako.

Doposud ovládaly islamistické skupiny (Ansar Dine, Aqmi, Mujao) Timbuktu, Kidal, Tessalit a Bourem. V Timbuktu se MNLA drželo v pozadí, v podstatě se zdržovalo jen na letišti za městem. Centrum města bylo plně v rukou islamistů, převážně z řad Aqmi, kteří zde pevnou rukou prosazovaly nejtvrdší formu islámského práva. V polovině června byl v Timbuktu veřejně potrestán bičováním mladý pár za to, že měl nemanželské dítě. Stejně tak jsou k podobným trestům odsouzeni všichni, kteří porušují islámské právo zakazující alkohol, cigarety, hudbu atd.

Největší město Azawadu Gao bylo rozděleno mezi hnutí MNLA, které si zde zřídilo svůj politický a vojenský štáb, a hnutí Mujao (teroristické hnutí oddělené od Aqmi, které v poslední době značně rozšířilo své řady hlavně o místní Maury a Songhaje, v čele s místními narkobarony).

Tragický týden začal v Gau v pondělí, kdy skupina ozbrojených mladíků zabila postaršího muže, údajně proto, že jim nechtěl dobrovolně dát svou motorku. Zabitý muž byl známým učitelem a radním a zpráva se rychle rozšířila s tím, že ho zabili muži z MNLA. Druhý den vyrazily rozlícené davy do ulic a skandovaly, že nechtějí ve městě MNLA. Manifestanti byli hlavně Songhajové (místní většinové černošské etnikum) a podle svědků byli podporováni jednotkami hnutí Mujao, které střídavě vyvěšovalo islámské a malijské prapory.



Manifestace - Gao (video natočeno zjevně islamisty, aby ukázali, že mají podporu obyvatel města - vystupují jako ochránci lidí před zloději, rozdávají potraviny a inscenují incidenty, které připisují členům MNLA)

Další den, ve středu, zaútočily jednotky Mujao na sídlo MNLA v centru města. Po krvavém boji za použití těžkých zbraní a obrněných vozidel utekli přeživší členové MNLA na vojenskou základnu na kraji města. Islamisté pokračovali v útoku i na tuto základnu a donutili MNLA k útěku. Prezident Prozatímní vlády Azawadu (MNLA) Bilal Ag Acherif byl při útoku zraněn a helikoptérou evakuován do hlavního města Burkiny Faso. O osudu dalších "vládních" členů není dosud nic známo. Vojenské síly MNLA se stáhly do Menaky a údajně mobilizují síly k protiútoku.

Ve čtvrtek islamisté důsledně rozvěsili po celém městě své černé prapory a podle některých zdrojů zahájili hon na Tuaregy, přesněji řečeno začali Tuaregy prověřovat, zda nejsou spojenci MNLA. V Kidalu mezitím zmobilizoval Iyad Ag Aghaly místní stařešiny a významné osobnosti k jednání o dané situaci a prý konsternoval přítomné prohlášením, že v úvahu přichází pouze buď snaha o usmíření islamistů a MNLA, nebo přímá podpora islamistů. Podle neoficiálních zdrojů většina shromáždění na protest z jednání odešla. I nejzatvrzelejší důvěřivci pochopili, že Iyad, ač sám Tuareg, stojí na straně islamistů, proti Tuaregům. Pak se Iyad s kolonou vojenských vozidel vydal do Gaa, kam dorazili též všichni vůdci islamistických skupin (Moctar Bel Moctar, Abdel Maleck Droudel, Said Faiçal Ali, Ahmada Ould Med Keirou dit zvaný Abou Ghoum Ghoum, Kaily Ized , Abou Jabare a Abdoul Karim Targui). Uspořádali velkou poradu o dalším postupu a případném jednání s vládou Mali.



Ansar Dine.  Foto : Reuters/Adama Diarra. 
 

V Timbuktu islamisté nařídili zbytkům jednotek MNLA, aby opustili město včetně letiště, což se také stalo. V současné době tedy islamisté vládnou ve všech větších městech Azawadu. Není vyloučeno, že se budou chtít opět připojit k Mali za předpokladu, že budou kontrolovat sever země, případně šířit svou vizi islámu dále.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář