Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mali : Humanitární činnost islámských radikálů

14. 8. 2011

Maghrebská odnož Al-Kajdy Aqmi (Al-Kajda Islámského Maghrebu) se na severu Mali snaží dostat do přízně místních obyvatel a získat jejich důvěru. Rozdávají pouštním kočovníkům oblečení, jídlo a dokonce peníze. Objíždějí vesnice, nakupují od lidí zboží za velmi slušnou cenu a kážou "správný" islám : pryč s amulety a magií marabutů.

Teroristé dobře znají místní poměry a snaží se je využít ve svůj prospěch. Například příbuzenské vztahy hrají v tradiční společnosti významnou roli, člen rodiny a v širším pojetí celého rodu má právo na ochranu od všech členů. Emír Aqmi Mokhtar Belmokhtar, který pochází z Alžírska, našel azyl na severu Mali díky svému sňatku se ženou z místního arabského kmene. Stal se členem rodiny, což mu poskytuje lepší ochranu než celá vojenská jednotka. Příslušníci AQMI vesničanům v kraji Timbuktu tvrdí, že pocházejí z tuarežských rodin, konkrétně z místního významného kmene Ansar.

Díky opakovaným únosům evropských turistů se jim podařilo zmrazit cestovní ruch téměř v celé zemi a připravit tak spoustu lidí i celých komunit o výdělek. Teď přicházejí coby jejich spasitelé a zachránci, navíc soukmenovci a hlasatelé víry.

Jejich snaha začlenit se do místní společnosti má za cíl překazit snahy státu o zapojení obyvatel do boje proti terorismu. Sahara je veliká a armáda není s to útočit na všech místech, kde se teroristé objeví. Nutno říci, že ani nevypadá, že by se jí moc chtělo. Už několik let je Mali vytýkáno, že i přes technickou pomoc USA je v boji proti teroristům velice laxní. Jako hlavní důvody se uvádí strach vlády z Tuaregů, aby svěřené zbraně a větší pravomoci neobrátili proti státu, a napojení vládních špiček do výnosného pašeráctví, které organizuje hlavně Aqmi a které je jedním ze zdrojů jejích příjmů, spolu s výkupným za unesené turisty.

Situace tedy vypadá tak, že se teroristé stále více usazují v pouštních krajích Mali, pronikají mezi místní obyvatele a snaží se mezi nimi získat nové členy. Kromě medu používají i bič: těm, kteří by snad na ně chtěli poštvat vojáky, dopředu vyhrožují pomstou. Pro místní obyvatele to není lehká situace. Islamistů se bojí a jejich ideologie se jim nelíbí (pojetí islámu kočovných kmenů v Mali je tradičně volnější a zahrnuje animistické prvky), na druhé straně je láká možnost výdělku a zajištění obživy. Ke státu velkou důvěru nemají, ať už kvůli nedávnému konfliktu s vládou, nebo i proto, že se cítí státem opuštěni, vydáni napospas katastrofám všeho druhu. Nepřítomnost státu je zde velmi citelná, chybějí silnice, elektřina, úřady, zdravotní zařízení, školy ...

Vláda prohlašuje, že si je této situace vědoma, a začátkem srpna slavnostně vyhlásila zahájení velkolepého projektu boje s terorismem, který má dvě části. První je zaměřena na zajištění bezpečnosti a počítá s nasazením velkého množství policistů a vojenských jednotek v oblasti. Druhá chce zlepšit životní podmínky prostřednictvím podpory podnikání a výstavby infrastruktury, což má také snížit nezaměstnanost. Celý projekt bude stát 32 miliard západoafrických franků (asi 48 milionů eur).
 

Zdroj : Jeune Afrique