Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mali : Aguelhoc dobyli povstalci

26. 1. 2012

Aguelhoc (archivní foto - 2008).

Během úterý 24. ledna došlo k dalším útokům na městečko Aguelhoc (cca 150 km od Kidalu). Vojenské posádce místních kasáren, která byla vystavena útokům od středy 18.ledna, bez pomoci a zásobování, došla munice i jídlo a nakonec se vzdala. Povstalci prý všechny vojáky zastřelili (i ty, kteří se vzdali) a pak město opustili. Zprávy mluví o 40-60 mrtvých, možná jich bylo i víc. Posily armády z Kidalu (v čele plk. Elhadj Gamou) dorazily pozdě a našly jen mrtvá těla, vypleněné kasárny a rozstřílený vodojem, který zásobuje město vodou. Momentálně je město "v rukou" armády a povstalci se vrátili do svého stanoviště asi 15-20 km za městem.

Na Kidal.info uveřejnil Ishaq Cissé zprávu o telefonickém rozhovoru se starostou Aguelhoku (Abinadj Ag Abdallah) v úterý 24. ledna večer:

Útok trval od rána do zhruba 14 hodin. Všichni vojáci byli zabiti. Sám Aguelhoc má asi 1000 obyvatel a cca 3000 lidí žije v polokočovných táborech v blízkém okolí, asi 5-8 km od města. Všichni jou teď pryč, většina je soustředěna ve vesničkách In Amzel a In Tefouq (cca 20 km od Aguelhoku).

Starosta evakuoval do Kidalu většinu studentů místní střední podagogické školy, která se nachází v těsném sousedství kasáren, v In Amzel jich ještě zbývá něco přes šedesát. Starosta organizuje také dovoz aspoň základních potravin z Alžírska a má slíbené dva nákladní vozy, které by měly v nebližších dnech odvézt některé rodiny na hranice Alžírska.

Učitelský ústav (střední pedagogická škola), Aguelhoc.

 Tessalit je v obležení povstalců, kteří na něj podnikají denně útoky. Kidal je zatím bez problémů. Útok na Aguelhoc vedl Iyad Ag Aghali, islamisté (není jasné, zda mluví o skupině Iyada nebo Aqmi) při útocích spolupracují. 

Zdroj : Kidal.info